İngiltere Öğrenci Rehberi

İngiltere Öğrenci Rehberi

İngiltere’de Eğitim İçin Öğrenci Vizesi Alma

Bütün vize başvurusu yapacak olan kişilerin parmak izlerini vermek ve dijital fotoğraflarını çektirmek için Vize Başvuru Merkezlerine bizzat başvurmaları gerekmektedir. İngiltere’de 6 aydan uzun süreli eğitimi düşünenler kısa süre kaydı yaptırıp İngiltere’de vize uzatmayı beklemektense 6 aydan uzun süreli vize için başvuru yapmaları önerilir.

Vize işlemleri ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

İngiltere’de Öğrencilerin Çalışma Şartları

Eğitiminize devam ederken hem giderlerinizi karşılamaya destek olmak hem de tecrübe kazanmak amacıyla çalışmak isteyebilirsiniz. Öğrenci olarak altı aydan daha uzun süre kalacağınızı ve tam zamanlı( dil kursları için haftada minimum 15 saat) bir kursa kaydınızı vize alma esnasında belgelediğiniz takdirde haftada 20 saatlik yarı zamanlı yasal çalışma hakkını elde etmiş olursunuz. İsterseniz eğitiminiz süresince tatillerde tam zamanlı da çalışabilirsiniz. Çalışmaya başladıktan sonra Sosyal Sigorta Numarası için başvuruda bulunmalısınız.

Haftalık kazancım ne kadar olur?

Temizlik işleri, garsonluk, dağıtım işleri, resepsiyon gibi işlerde yarı zamanlı çalışan bir öğrencinin saat başına kazancı 5-8 sterlin olmaktadır. Haftada 20 saat çalıştığı takdirde de yaklaşık 100-160 sterlin arası bir kazancı olur.

Nasıl İş Bulabilirim?

Okullara asılan ilan panolarından, gazetelerden, üniversitenizin kariyer geliştirme merkezinden rahatlıkla yarı zamanlı işler bulmanız mümkün.

Uluslararası öğrenciler için çalışma şartları nasıldır?

Eğitimiz devam ederken kendi işinizi kurma, kendi işinizde çalışma, profesyonel sporcu olarak hizmet verme hakkınız yoktur. Bunun yanında tam zamanlı bir işte de çalışmanız yasal değildir. Vize başvurunuzu yaparken kalacağınız süre boyunca eğitim ve yaşam giderlerinizi karşılamaya yetecek bir meblağı belgelerle ispatlamanız gerekir. Eğitim süreniz boyunca haftalık çalışma saatiniz olan 20 saatlik süreyi geçmemelisiniz. Eğitimini aldığınız programın içine zorunlu dahil olan bir yerleştirme programı ise çalışma hakkı elde edersiniz. Bazı şartlarda bir firma 3 aya kadar staj yapma hakkınız da vardır.

İngiltere’de Mezun Olduktan Sonra Çalışma

İngiltere’deki bir üniversitenin mühendislik, fizik veya matematik dallarının birinden en az 2,2 ortalamayla mezun olmuş öğrenciler, kalış sürelerini uzatmak ve 12 aya kadar çalışma izni elde etmek için başvuruda bulunabilirler.

İskoçya’daki bir üniversiteden HND, lisans ve yüksek lisans programlarından mezun olan öğrenciler, mezun olduktan sonra 2 yıl çalışma hakkı elde etmek için başvurabilirler.

Bunların yanında ayrıcalıklı beceri ve tecrübeye sahip öğrenciler, İngiltere’de kariyer yapma imkanı tanıyan Yüksek Nitelikli Göçmen Programı için başvurabilirler.

İngiltere’deki Sağlık Hizmeti

İngiltere’nin yağmurlu ve soğuk hava şartlarına önlem olarak su geçirmeyen ve ısı yalıtımı olan giysiler tercih etmelisiniz. Öğrencilerin İngiliz kültüründeki haşlanmış ve sağlıklı yiyecekler yerine hızlı ve ucuz oluşundan dolayı fast-food tarzını daha çok tercih ettikleri görülmüştür. Fakat dengeli ve sağlıklı bir beslenme tarzını alışkanlık haline getirmeniz sağlığınız ve veriminiz için faydalı olacaktır. Ayrıca Londra gibi şehirlerde işlenmiş olarak çeşmelerden akan suyun tadının belirginliği dışında sağlık açısından bir zararı yoktur.

Ulusal Sağlık Hizmeti

Katılacağınız eğitim programı altı aydan daha uzun süreli ise ulusal sağlık hizmetinden(NHS)  faydalanabilirsiniz. Ulusal sağlık hizmeti, göz ve diş muayenesi hariç ihtiyaç duyduğunuzda bir doktor tarafından muayene edilme hakkı verir. Göz muayenesi,  lens ve gözlük harcamaları bu sağlık kapsamının dışında kalmaktadır. Bu ücretler hasta tarafından ödenir.

Sağlık Harcamalarında Para Yardımı

İngiltere’de gelir düzeyi düşük olan kişiler ( genellikle öğrenciler buna dahildir ) için göz ve diş sağlığı muayene ve tedavi masraflarını karşılamak için az miktarda da olsa bir para yardımı yapılır. Bu yardımdan faydalanmak için NHS sosyal güvenlik merkezlerinden alacağınız HCI formunu doldurup üzerindeki adrese göndermeniz yeterli olacaktır.

Sağlık Sigortası

İngiltere’deki okulların birçoğu öğrencilerine sağlık sigortası yapmaktadır ve bu hizmetin haftalık bedeli yaklaşık 10 pound civarındadır.

Sağlığınızı Korumak İçin

Birden değişen yaşam hızı ve biçimi gibi nedenlerle ortama uyum sağlama aşamasında bazı hastalıklara, soğuk algınlıklarına yakalanmanız oldukça muhtemel. Fakat çok önemli olmayan hastalıklarda beslenmenize ve uykunuza dikkat ederek, eczaneden ya da marketten aldığınız ilaçlarla sağlığınıza dikkat ettiğiniz koşulda kısa sürede toparlanabilirsiniz.

Engelliler için Hizmetler

Engelli kapsamına giren bir probleminiz varsa bunu henüz kayıt aşamasındayken kurumunuza iletirseniz, okullar bu konuda size göre düzenlemeler yapıp yardımcı olacaktır.

İngiltere’de Ulaşım

İngiltere’de indirimli seyahat kartlarından alarak birçok yere  %30 civarındaki indirimli fiyatlarla seyahat edeceğiniz gibi aynı zamanda bu indirimlerden müzik, eğlence yerleri ve restoranlarda da faydalanabilirsiniz. Uluslararası Öğrenci Kimliği (SIC) ve Uluslararası Gençlik Seyahat Kartı edinerek İngiltere’de olduğu gibi diğer ülkelerde de bu indirimleri kullanabilirsiniz.

Tren Ulaşımı

İngiltere’de kentlerden köylere kadar her yerde trenle ulaşım sağlanabildiği için, şehirler arası olanlarda yemekli vagonlar veya büfeler bulunur ancak kısa mesafede sefer yapan trenlerde bu imkan olmayabilir bu yüzden yanınızda yiyecek içecek götürmeniz tavsiye edilir.

Otobüsle Yolculuk

Otobüs yolculuğunun süresi trene göre daha uzundur fakat fiyatları daha ucuzdur. Tren yolculuklarındaki gibi otobüs yolculuğunda da biletinizi önceden rezerve ettirmenizde fayda vardır. Otobüslerde de trenlerdeki gibi öğrencilere indirim yapılır.

Özel Aracınızla Yolculuk

Ehliyetiniz varsa ve yaşınız da 17 ve üstüyse otomobil ve motosiklet kullanabilirsiniz. Uzak yerlere yolculuk etmeyi ya da grup halinde gezmeyi düşünüyorsanız otobüsle seyahat etmeniz daha uygun olacaktır. Araba kiralama firmalarından araç da kiralayabilirsiniz.

Bisikletle Yolculuk

Bisiklet ücretsiz seyahat etmek ve aynı zamanda spor da olması nedeniyle en elverişli ulaşım aracıdır. Bisiklet şeritleri sayesinde de trafik karmaşasına girmeden istediğiniz yere ulaşabilirsiniz.

İngiltere’yi Keşif

İngiltere’yi ister kendi başınıza bağımsız olarak keşfedebileceğiniz gibi isterseniz de öğrenci birliklerinin düzenlediği gezi programlarına katılarak değişik yerler görebilir, eğlenirken yeni arkadaşlıklar da kurabilirsiniz.

İngiltere’de Yaşam Giderleri

İngiltere’de yaşayacağınız süre boyunca yapacağınız bütçe planınızın içine kurs masraflarının yanında konaklama, beslenme ve eğitim materyali giderlerini karşılamak için de para ayırmalısınız. Yaşam giderleri ülkenin farklı şehirlerine göre değişkenlik gösterir.

Yıllık Bütçe Planı

Bazı okullarda konaklama ve yemek giderleri eğitim ücretine dahildir. Fakat bir üniversite veya koleje gidecekseniz, konaklamaya vereceğiniz kirayı ve beslenmeye ayıracağınız parayı da ayarlamalısınız. Eğitim alacağınız süre kısa bile olsa bütçe ayarlamanızı bir yıl üzerinden yapmalısınız. Sosyal ortamlarda ve boş zaman aktivitelerinde harcayacağınız para ne yapmak istediğinize göre değişecektir. Örneğin kampüs içindeki etkinliklere katıldığınız takdirde neredeyse hiç para harcamazsınız. Düşük bir bütçeyle geçinebilmek için de birçok alternatif mevcut. Toptan alışveriş yapabileceğiniz büyük marketler, internet üzerinden on-line siparişler ya da açık tezgâhlardan ucuza birçok ihtiyacınızı karşılamanız mümkün.

Öğrenci İndirimi

Ulusal Öğrenci Birliği’ne (NUS) üye olduğunuz takdirde tren, otobüs, sinema, tiyatrolarda geçerli olacak öğrenci indirimlerinden yararlanırsınız.

Sağlık Gideri

İngiltere’de altı aydan fazla süreli bir eğitim kurumuna kayıt yaptıran uluslararası öğrenciler Ulusal Sağlık Hizmeti’nden faydalanma hakkını elde ederler. Aynı zamanda kendileri ve ailelerini de ücretsiz muayene ettirip tedavi olabilirler.

İngiltere Kültürü ve Yaşamı

İngiltere’ye gitmeden önce kültürü, alışkanlıkları ve yaşam tarzı hakkında biraz araştırma yapmanız gittiğinizde uyum sorununu çabuk aşmanız konusunda size faydalı olacaktır. Yaşadığınız ülkenin alışkanlıklarını, geleneklerini ya da toplum kurallarını başka bir ülkeye gittiğinizde buradakilerle kıyaslayacağınız için dışardan bir gözle bakmaya başlayacaksınız. Bu nedenle de her şey size yabancı gelecektir. Kültür farklılığı etkisini her alanda gösterecektir. Giyinme, yeme alışkanlıkları, dini inançlar, düşüncelerini size söyleme tarzları gibi birçok konuda farklılığı hissedeceksiniz. Aynı zamanda bu farklar size dünyanın ve toplumların yaşam kültürünün yaşadığınız ülkeden ibaret olmadığını gösterecek, empati duygunuzu ve eleştirel bakışınızı değiştirerek size vizyon kazandırıp ufkunuzu da genişletecektir.

Din

Dini inancınız ne olursa olsun bunun gereklerini İngiltere’de rahatça yaşayabilirsiniz. Birçok şehirde farklı dinlerin ibadet merkezleri ve her mezhebe ait kiliseler bulunur. Ayrıca bu çok inançlı kültürleri bir arada bulunduran ülkede dini bayramların neredeyse hepsi kutlanır.

Yeme Alışkanlıkları

Son zamanlarda sağlıklı beslenme alışkanlığının giderek yayıldığı İngiltere’de birçok dükkânda organik ürünleri bulmak mümkün. Tabi ki meşhur İngiliz kahvaltısı olan Fish&Chips’i de tadacak, ailelerin Pazar günü geleneği olan Sunday Roast’la da tanışacaksınız. Öğünleri genel olarak günde üç öğün şeklindedir ve sütle birlikte içilen çay geleneksel içecekleridir.

Arkadaşlık Kurma

İngiltere’ye gitme amacınız derslere katılıp eğitiminizi tamamlama da olsa arkadaş edinme, gezilere, festivallere katılma da eğitiminizin önemli bir parçasını oluşturur aslında. Sosyal hayatta arkadaşlarınızla yapacağınız sohbetler farkında olmadan dil pratiği kazanmanıza yardımcı olacaktır. İngilizlerin dini bayramları ve tatil günlerinin yanında birçok önemli ve eğlenceli gençlik ve sanat festivalleri de vardır. Bu eğlenceli festivallere katılmanız arkadaşlık kurmanız ve ders yoğunluğundan biraz sıyrılıp nefes almanız açısından size iyi gelecektir.

 Huzur ve Dinlence

İngiltere’de okurken, sevdiğiniz şeyleri rahatça yapabileceğiniz gibi bunlara yenilerini de eklemeniz kaçınılmaz. Pop, rock, caz, opera, klasik müzik türlerinden hoşlandığınız türlerle ilgili her şeyi burada bulabilir, danslara katılabilirsiniz. Kafe ve barlarda, uluslararası kalitedeki konser salonlarında, rock festivallerinde canlı müzik keyfini yaşamanız mümkün. Hyde Park, Big Ben ve London Eye gibi birçok ünlü tarihi yapıyı da görmeden gelmek olmaz tabi ki. Birçok müze ve galerinin ücretsiz olduğu İngiltere’de açık alanlar zaten ücretsiz. Daha hareketli gezileri tercih edenlerse muhteşem güzellikteki İskoçya ve Galler dağlarını, Kuzey İrlanda tepelerini, Göller Bölgesini keşfedebilir. Yürüyüş, koşu, tırmanma, bisiklet sürme gibi aktivitelere katılabilirsiniz.

İngiltere’de Kısa Başlıklarla Eğitim

Advanced Level- A-Level  – İleri Düzey

Bachelor of Arts- BA– Lisans Derecesi (Sosyal Bilimler)

British Accreditation Council of Independent Further and Higher Education-BAC-İngiliz Özel İleri ve Yüksek Eğitim Akreditasyon Konseyi

Bachelor of Surgery– BS– Cerrahi Lisans Derecesi

Bachelor of Science- BSc -Lisans Derecesi(Fen Bilimleri)

English for Academic Purposes- EAP -Akademik İngilizce

English as a Second Language- ESL -İkinci Dil Olarak İngilizce

Foundation Degree- FD -İki Yıllık Yüksek Öğrenim Derecesi, Üniversite Öncesi

Further Education-FE-Yüksek(İleri)Eğitim

General Certificate of Education-GCE-Genel Eğitim Sertifikası

General Certificate of Secondary Education-GCSE-Genel Orta Öğretim Sertifikası

General Management Admission Test-GMAT-Genel İşletme Yönetimine Giriş Sınavı

Higher Education-HE-Yüksek Eğitim

International Baccalaureate- IB –Uluslararası Diploma

International Language English Testing System – IELTS – Uluslararası İngilizce Sınav Sistemi

Master of Laws – LLM – Hukuk Yüksek Lisans Derecesi

Master of Arts – MA –Sosyal Bilimler Masterı

Bachelor of Medicine – MB – Tıp Lisans Diploması

Master of Business Administration – MBA – İşletme Yönetimi Masterı

Master of Science – MSC – Fen Bilimleri Masterı

Master of Science (Undergraduate Level) – MSCi – Fen Bilimleri Masterı(Lisans Seviyesi)

Doctor of Philosophy – PhD – Doktora Derecesi

Teaching English as a Foreign Language – TEFL – Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi

Teaching English to Speakers of Other Languages – TESOL – Anadili İngilizce Olmayanlara İngilizce Öğretimi

Test of English as a Foreign Language – TOEFL – Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı

Universities and Colleges Admissions Service – UCAS – Üniversite ve Kolejlere Kabul Hizmeti

ŞİMDİ BAŞVUR
BİLGİ İSTEK FORMU